,

Su Kaplumbağasına Nasıl Bakılır?

17 Şubat 2010 Çarşamba Yorum Yapın

Yaklaşık 2 yıldır evimde su kaplumbağası bakıyorum. Bir erkek ve bir dişi iki tane kaplumbağam var. Bakımları ve hastalıklarıyla devamlı meşgul olduğum için buradan daha çok kaplumbağanın daha iyi koşullarda yaşamını sürdürebilmesi maksadıyla sorularınızı yanıtlayacağım ve kişisel tecrübelerimi paylaşacağım.

Öncelikle su kaplumbağası satın almak isteyenler bu işin ölüm fanuslarında devam ettirilemeyeceğini ve kaplumabağa bakımının uzun yıllar gerektiren ve gönülsüz yapılamayacak bir iş olduğunu anlamalılar ve kendilerinin bu işe ne kadar istekli olduklarına karar vermeliler. Aksi takdirde anlık istekler veya geçici bir hevesle başladığınız bu iş kaplumbağanıza zarar vermekten ve onun ölümünün sorumlusu olmanızdan başka bir işe yaramaz.

Bir su kaplumbağasının ömrü en az 30 yıl olmaktadır. Cinsiyetleri, daha sonra ayrımına değineceğim gibi aldığınızda anlaşılacak durumda değildir. En az 1 veya 2 yaşındaki bir su kaplumbağasının cinsiyeti kolayca anlaşılabilir.

Kaplumbağa bakımı için temel gereksinimler vardır:

1-Teraryum veya büyük bir akvaryum
2-Isıtıcı
3-Su Temizleyici(filtre-dış filtre tercih edilmekle birlikte başlangıçta iç filtre ile de başlanabilir.)
4-UVB lamba
5-Akvaryum/Teraryum içinde veya dışında sağlanabilecek Kuru Alan
6-Termometre (sıcaklık 25 derecede sabitlenmelidir)
7-Sera/Tetra Kaplumbağa Yemi
8-Dezenfektan (Mavi Damla)
9-Su Ph düzenleyici
10-Diş fırçası (2 haftada bir kaplumbağa kabuğunu nazikçe fırçalıyoruz.)

Akvaryumu kurup iç aksesuarlarını yerleştirdikten sonra bir kovada 1-2 gün beklettiğimiz durulmuş suyu akvaryum suyu olarak kullanmalı, mantar hastalığına yakalanmamaları için suyun miktarına göre akvaryum suyuna dezenfektan (mavi damla) katmalıyız. Ph düzenleyici kaplumbağaların kabuklarında biriken kireç kalıntılarının önlenmesinde ve kaplumbağaların stresinin azaltılmasında etkilidir.

İlk aldığınız bir kaç hafta içerisinde kaplumbağalarınızı rahatsız etmeyiniz ve ortama alışmaları için onlara bu süreyi tanıyınız. Pet Shop'larda satılan Has marka yemleri kullanmayınız, bunlar tamamen ticari kar sağlamak amacıyla ucuza mal edilen ve üründen maksimum kar sağlanan içeriksiz, besin değeri çok düşük yemlerdir. Kaplumbağalar için en iyi besin takviyeleri "Sera" ve "Tetra" dır. Beslenme rejimlerinden daha ileriki konularda söz edeceğim. Eğer bulunduğunuz bölgede bu yemler satılmıyorsa internetten sipariş verebilirsiniz. Kendi kullandığım ve şahsen çok memnun olduğum alışveriş sitesi http://www.otuz.com/ dur.

Pet Shoplarda satılan "Kabuk Sertleştirici" ürünleri markası ne olursa olsun satın almayın. Kabuk sertleştiriciler kaplumbağaların gözlerine zarar veren ve iyi bir beslenme rejimi uyguladığınızda asla ihtiyaç duymayacağınız kimyasallardır.















Kış aylarında kabuk sertleşmesi için kuru alana takacağınız bir UVB lamba kaplumbağada D Vitamini sentezini arttıracak ve kaplumbağanız sağlıklı bir biçimde kabuk gelişimi tamamlayacaktır. Yaz aylarında günde 1 saat kaplumbağanızı kaçamayacağı bir alanda güneşlendirin, bu da UVB lamba gibi doğal olan D Vitamini sentezi prosesini başlatacaktır. Kış aylarında kabuk sertliği sorunu yaşarsanız eczanelerden Devit-3 adlı damlayı satın alıp kaplumbağanın kabuğuna bir pamuk yardımıyla sürün ve yaklaşık bir saat sıcak ve kuru bir alanda bekletin. Kabuğun üzerinde ilaç kalıntısı kalmadığında kaplumbağayı akvaryumuna tekrar götürebilirsiniz.

0 yorum »